ar
Full Member
|
Post by ar on Oct 22, 2023 6:45:47 GMT
Imam 1.25kw u panelima sustem je 24V 400ah gel deep cycle baterije i 2.4kw mppt invertor charger
|
|
ar
Full Member
|
Post by ar on Oct 22, 2023 6:48:21 GMT
Imam 1.25kw u panelima sustem je 24V 400ah gel deep cycle baterije i 2.4kw mppt invertor charger 2. Pitanje nisam razumijo "svarati" sto mislis pod time?
|
|
|
Post by istrazuj on Oct 22, 2023 7:13:38 GMT
Solarna? Svaka cast! Da li ti je to dovoljno ili namjeravas recimo napraviti i vodenu turbinu (gledao po internetu) - posto imas 7 tih izvora/pococica na placu?
|
|
|
Post by istrazuj on Oct 22, 2023 7:15:32 GMT
Imam 1.25kw u panelima sustem je 24V 400ah gel deep cycle baterije i 2.4kw mppt invertor charger 2. Pitanje nisam razumijo "svarati" sto mislis pod time? "svirati" jbg - pogresno odtipkao 😂
naime, kad dodjem u posjetu (i mozda pogledam mogucnosti placa) - da napravimo festu 😂
|
|
|
Post by Stock on Oct 22, 2023 8:56:24 GMT
Bravo ar!!!! To je to... Što se tiče struje...zovnem nekoliko firmi koje rade sa silarnim panelima, jer mi je isti plan kao tebi. Da se odvojim od tržišta strujom. Usput...ovdje su cijene struje odletile u nebo kako su pogasili termo i dio nuklearki. I vidi ciganluka...kažu, kada sam im opisao šta želim, da imam struju kada normalna mreža pukne, da to ne ide tako jer je svaka "privatna" energija uključena u glavnu i ako ona pukne, uzalud mi paneli na krovu. Lopovi ne daju, drugim riječima, da imaš svoju struju. @istražujšta će ti struja za dobru svirku? Pojačalo? Ima harmonika, akustična gitara, frula... I sa dobrom šljivom, eto derneka.
|
|
ar
Full Member
|
Post by ar on Oct 22, 2023 10:30:21 GMT
@ Istrazuj 1.25 kw nije puno energije. Ja ne trosim puno, 2 mobitela, mali tablet, frizider, svjetlo, perilica rublja. Baterije od rucnog alata i to je to. Po ljeti nemam nikakvih problema ali se moras prilagoditi suncu jer nemozes prati robu navecer ili kad je oblacno nego samo kad ima sunca. Po zimi kad nema par dana sunca i kad je oblacno paneli ti daju mozda 10-15% energije i to npr nije dovoljno za frizider, ali meni po zimi frizider niti netreba, a imam namjeru napraviti podrum pod zemljom pa nece niti trebati. Po zimi perilica rublja na hladno. E sad meni nije isplativo da zbog malo konfora investiram puno novaca radi 3mjeseca a ostatak godine da tu proizvedenu struju nemam gdje potrositi. Malo veci sistem bi mi dobro dosao ali i ovako je ok. Za vodenu turbinu sam razmisljao ali nakraju se nisam tome posvetio. Imam prijatelje koji eksperimentiraju sa energijom iz etera i oni su za sada uspjeli izvuci energiju za svjetlo i mobitel. Sad rade neki veliki sistem pa cemo vidjeti rezultate. Vjetrogeneratori su totalni fake deklariraju npr 1kw a proizode 100-200w to smo mjerili. Ima tu jedan prijatelj Cristi koji svira gitaru ima par gitara pa onda on zana zasvirati. Zasto ne, mozda da sljedeci godisnji navratis do mene na par dana. StockMozes napraviti sistem on grid da imas struju preko solarnog i kad nema dovoljno sunca onda si na mrezi i obrnuto kad pukne mreza da si na svojim panelima ali ti trebaju dobre baterije ovisno o tome koliko zelis autonomije a one su najskuplji dio sistema. Prijatelj koji je tu kupio zemlju blizu mene je automehanicar i on jos uvjek zivi u gradu i upravo je to napravio mali sistem on grid 2kw i sad je izracunao nakon godinu dana 80% mu je racun manji.
|
|
|
Post by istrazuj on Oct 22, 2023 14:12:13 GMT
Imam prijatelje koji eksperimentiraju sa energijom iz etera i oni su za sada uspjeli izvuci energiju za svjetlo i mobitel. Sad rade neki veliki sistem pa cemo vidjeti rezultate. Vjetrogeneratori su totalni fake deklariraju npr 1kw a proizode 100-200w to smo mjerili. Bravo! Pa ti si covjece u tome u 3D Svaka cast! Ovo za energiju iz etera me interesuje pravo! A vjetrogeneratori su bez dvojbe - ogromna prevara. (Sta vise radio u firmi koja je projektovala jedan novi elektrodinamicki mjenjac za to smece, a koji je bio efikasniji od svih danas pozatih "pretvaraca" (koje vjerovatno i ti kortistis ) I nista... Gazda skoro bankrotirao i ako su mu svi govorili "joj bas je to super ideja" 😂
Okrenuo se naftasima i energetici da bi prezivio 😂
Hvala na pozivu kolega Ko zna... Mozda bas tako i bude Cudni su putevi Gospodnji...
A raduje me da ima i komsija koji su spremni za fiestu takodjer Pozzz
|
|
ar
Full Member
|
Post by ar on Oct 23, 2023 7:38:15 GMT
|
|
ar
Full Member
|
Post by ar on Oct 23, 2023 7:39:58 GMT
Evo ovo je shema koncept i slike od prijatelja koji radi na tome. Bilo je na tubu videa od Christian Amenofis i on je dosta toga eksperimentirao i koliko znam doista funkcionira jer su ovdje testirali.
|
|
|
Post by Stock on Oct 23, 2023 7:54:42 GMT
Koliko sam te shvatio, ta solucija radi bez obzira na ono sto sam ja pisao...da solar mora biti ukljucen na drzavnu mrezu. Problem je samo baterija koja je skupa. Znas li koliko kosta?
Txs... ovo vrijedi malo istraziti i uvesti bez obzira na ustedu energije, jer ja mislim da je, ako politicari ovako nastave, nece ni biti... za svakoga.
|
|
ar
Full Member
|
Post by ar on Oct 23, 2023 10:41:38 GMT
Koliko sam te shvatio, ta solucija radi bez obzira na ono sto sam ja pisao...da solar mora biti ukljucen na drzavnu mrezu. Problem je samo baterija koja je skupa. Znas li koliko kosta? Txs... ovo vrijedi malo istraziti i uvesti bez obzira na ustedu energije, jer ja mislim da je, ako politicari ovako nastave, nece ni biti... za svakoga. Sistem moze biti skup ovisno o kvaliteti komponenata. Recimo srednja kvaliteta i mali sistem bi kostao: 4 ili 6 panela od 500w = 170-200 eura po panelu Mppt invertor charger 2.5 kw (24V) li 3.2kw (48V) oko 700-1000 eura Barerije gel deep cycle 200ah 2kom 24V ili 4 kom 48V oko 400eura po bateriji ako ces lipo4 / litij baterije onda cijena moze biti i duplo veca ali i lifetime je vise nego duplo duzi ( vise ciklusa praznjenja). Kod gel baterija optimalno je da ih praznis 20- 50 % radi vijeka trajanja dok kod litij baterija mozez bez problema i do 80% da ih praznis. Recimo za pocetak da bi trebao investirati oko 3-4 k eura.
|
|
|
Post by Stock on Oct 23, 2023 14:56:40 GMT
Hvala na info, ar. Pogledao sam sada okolo i vidim da se moze naruciti, no je cijena nesto skuplja nego kako si ti naveo, ali to i nije cudno. I nije ni toliko strasno ako se zaista, bar na selu, mogu iskljuciti sa mreze i odjebat njihovu struju.
Trenutno mi je najvaznije da mogu bar malo grijati kucu zimi, dok nismo tamo, u slucaju da pukne mreza. Prije nekoliko godina je bas ove krajeve poharala neka oluja i ljudi su bili danima bez struje. Oni koji mogu loziti su prosli OK, ali oni koji nisu imali tu mogucnost pravo su nastradali, jer im su im se vodovodne cijevi smrzle. E to bi volio izbjeci.
|
|
|
Post by istrazuj on Oct 23, 2023 15:00:22 GMT
Evo ovo je shema koncept i slike od prijatelja koji radi na tome. Bilo je na tubu videa od Christian Amenofis i on je dosta toga eksperimentirao i koliko znam doista funkcionira jer su ovdje testirali. Bravo! Svaka cast!
|
|
ar
Full Member
|
Post by ar on Oct 23, 2023 16:18:15 GMT
Hvala na info, ar. Pogledao sam sada okolo i vidim da se moze naruciti, no je cijena nesto skuplja nego kako si ti naveo, ali to i nije cudno. I nije ni toliko strasno ako se zaista, bar na selu, mogu iskljuciti sa mreze i odjebat njihovu struju. Trenutno mi je najvaznije da mogu bar malo grijati kucu zimi, dok nismo tamo, u slucaju da pukne mreza. Prije nekoliko godina je bas ove krajeve poharala neka oluja i ljudi su bili danima bez struje. Oni koji mogu loziti su prosli OK, ali oni koji nisu imali tu mogucnost pravo su nastradali, jer im su im se vodovodne cijevi smrzle. E to bi volio izbjeci. Ovako, solarno ti nece rijesiti grijanje po zimi. Moze ti rijesiti npr hladenje klimom po ljeti. Nemas dovoljno sunca po zimi i dani su kratki da bi mogao grijati strujom. Za grijanje strujom po zimi bi trebao jako veliki sistem da te zaboli glava koliko kosta. Grijanje na drva ( ako su dostupna i jeftina) ili ako je manja kuca znam ljude koji su stavili webasto (od kamiona) za povremeno grijanje. On ide na dizel i trosi vrlo malo. To se sve da ukomponirati i kombinirati. Webasto od 5kw snage trosi oko 0.5l dizela ( plavi dizel je jeftiniji) na sat. Postoje i druga rjesenja ali za to bi trebao vise detalja, velicinu kuce , pretpostavljam da nemas svoja drva, ali mozes na kucu napraviti plastenik na juznoj strani, na juznoj fasadi dodatni zid ( trombov) da akumulira toplinu pa osim sto ce pomoci grijanju kuce mozes i saditi nesto preko zime. Koliko trosis struje? Kalkuliraj sve potrosace: Frizider 100w x 10h = 1000 Lampe 60w x 6h = 360 TV 200w x 4h = 800h Perilica... Komp... Svi potrosaci x koliko h na dan da dobijemo tvoju dnevnu potrosnju u kwh. Onda trazimo rjesenja za smanjiti potrosnju i tek onda kalkuliramo vecinu sustava. Ja imam svoju sumu pa su mi drva dzaba. Grijem na drva. Trebam vise informacija o velicini kuce, izolaciji, zemljistu i koje resurse imas na njemu ili oko njega a da ih mozes koristiti..
|
|
|
Post by Stock on Oct 23, 2023 20:02:57 GMT
To grijanje zimi mi je i bilo najvažnije jer nisam tamo cijelo vrijeme. Grijemo kuću sa par radijatora da ne smrznu cijevi za vodu. Kada smo tamo, za par sati ugrijemo cijelu kuću kaminom, tako da radijatore ugasimo. Kada (ako?) se preselimo tamo, neću biti zabrinut jer u tom slučaju ložim cijelo vrijeme, pa ako i bude nepogoda...proći će.
Da odgovorim na tvoja pitanja... Kuća je stara, ali renovirana ne tako davno. Kupio sam je prije dvije godine i rekao bih da je dobro izolovana. Kažem, brzo je ugrijem samo drvima. 120kvm. Kuća je u podnožju stjenovitog, pošumljenog brda. Jutarnje sunce nemam, brdo ga zaklanja do podneva. Ostatak dana udara u jedan veliki prozor i to su prijašnji vlasnici pametno napravili jer čak I kada je vani minus, ako je dan sunčan, grije kuću nekoliko stepeni. Umjesto drvenih dasaka, kako se ovdje gradi, kuća je obložena aluminijskim "daskama". Ne znam ima li drvenih iza njih. Tvoja ideja o plasteniku na zid otpada jer nemam gdje sa njim oko kuće. Već sam kupio jedan od 18kvm i poravnao komad šume iznad kuće. Pored njega kontam saditi...svašta nešto. Potrošnja struje... Ne znam...javiću sutra kada provjerim sa ministarstvom energije, ekonomije i ministrar bez portfölj (mojom ženom) Bojler kolje, to znam.
|
|