Post by Admin on Sept 14, 2023 12:08:53 GMT
Dobro dosli!
Razlog pokretanja ovog Foruma je upravo ovaj format koji ova platforma nudi. I naravno, neke druge okolnosti o kojima ce biti rijeci u nekoj od tema.
Danasnji mediji na kojima komentarisemo su uglavnom, portalskog tipa gdje su, cesto, komentari na textove zanimljiviji od samog texta. No, taj portalski format ne dozvoljava da se diskusija zahukta jer komentari bivaju potisnuti novim clancima (textovima) i na kraju tema koja privlaci diskusiju nestane u gomili textova.
Sta nudi ovaj format?
Prvo, mogucnost clanovima da sami kreiraju teme koje ih zanimaju i o kojima zele diskutovati.
Drugo...
u zavisnosti od zainteresiranosti drugih clanova i njihove volje i zelje za diskusijom, ta tema ce biti stalno u vrhu i nece nestati u mnostvu drugih.
Trece...
Kako dozvoliti i urediti nesto tako veliko kao sloboda pisanja, a da se ne povrijede osnove kulture?
Osim zdravog razuma svakoga od nas (ne cini drugome, sto ne zelis da se cini tebi), mora postojati i neki nacin da se sprijeci samovolja Admina koji, samim time sto ima kljuceve Foruma, moze tiranizirati ostale clanove, banirati i brisati postove.
Isto tako, mora postojati i neki nacin da se uklone oni koji ne posjeduju to zrnce zdravog razuma i koriste slobodu govora i Forum na nacin koji nije prikladan.
Ko ce odluciti sta je prikladno a sta ne?
Moj prijedlog je da clanovi Foruma biraju Vijece Staraca i da taj broj uvijek bude neparan (i da raste sa eventualnim rastom clanova).
To Vijece Staraca ce vecinom glasova donositi odluke o brisanju, baniranju i ostalim neugodnim pitanjama koja jedna osoba nije u stanju sama odraditi a da ne bude optuzena za tiraniju ili...sta ja znam sta sve ne.
Cetvrto...
Vec sam dobio pitanje o mogucnosti komentiranja sviju, dakle, ne samo clanova nego i "gostiju".
Savrseno dobro razumijem one koji ne zele ostaviti mejladresu prilikom registracije i postujem njihovu odluku. Ali to znaci da mogu citati postove, ali ne i ucestvovati u radu Foruma.
Nakon sto sam i sam pisao po raznim forumima i portalima, mislim da je ta odluka (da samo clanovi mogu kreirati rad Foruma) bolja iz prostog razloga sto ni ja, a ni oni koji se eventualno ukljuce u ovaj projekat nemaju niti vremena, niti volje, a niti zivaca da ciste iza gostiju koji se ne znaju ponasati ni u svojoj kuci.
Medjutim, otvoren sam i po ovom pitanju ako se pokaze da, uprkos svemu, ima ljudi koji su voljni cistiti iza bahatih gostiju.
Za pocetak Forum je podijeljen na nekoliko tema ispod kojih clanovi mogu zapocinjati nove diskusije ili diskutovati na vec postojecim.
Ostalo mozemo, zajedno, rjesavati u hodu. Podtema "Prijedlozi" je tu.
Mislim da je upotreba Foruma dosta jednostavna, ali ako se i pojave neke poteskoce tu je druga podtema - "Pitanja".
Pa da vidimo kako ce, i hoce li uopste, ovo zaziviti.
Do nas je!