Post by istrazuj on Jan 3, 2024 10:41:03 GMT
U prethodnim tekstovima ima jako puno netočnih tvrdnji i krivih interpretacija.
....U početku stvori Bog nebo i zemlju..
Otac Početka stvori ELOHIME, nebo i zemlju...
Otac Početka stvori ELOHIME, nebo i zemlju...
Eksperimentiranje sa genima bi mogao biti slučaj možda na Atlantidi, ali polubogovi se sigurno nisu bavili takvim glupostima.
Ljudi koji su živjeli prije, za vrijeme i nešto kasnije od Adama i Eve imali su slične duljine trajanja života (do oko 1000 god.). Tek nešto prije prijelaza u novo razdoblje (Kali Yuga), koje započinje prije oko 5000 godina se trajanje ljudskog života postupno smanjuje na oko 100 godina.
Ima u Bibliji još zanimljiviji dio koji se poklapa sa Vedama i koji dolazi prije stvaranja Zemlje:
U početku bijaše Riječ... i Riječ je bila Bog.
....
Prije svega - dobro došao na diskusije.
Vidim da imaš iskustva sa diskutiranjem, a lično smatram - (čak da se ni u čemu ne slažem sa tobom) - da se kroz argumentovanu diskusiju mnogo toga može saznati...
Radi se samo o otvorenosti za nove informacije kao i spremnosti da ih se procesuira - što je moguće korektnije...
Vidim da se ovdje razvila poprilična diskusija, što je odlično, međutim moram dodati i moje viđenje ove (i sličnih) tema, prije nego sto ti odgovorim na pitanje glede - razlike - između one dvije rečenice...
Naime, argumentovano diskutiranje (pa čak i bilo kakvo diskutiranje) - o religiji je praktično nemoguće ako se bilo koji od sugovornika slijepo poziva isključivo na "vjeru"...
Dakle od prilike - kruti stav - koji bi se mogao definirati ovako:
"...JA VJERUJEM, i jedino moje VJEROVANJE je ispravno - a svi oni koji NE VJERUJU kao i ja - jesu "otpadnici ili oni koji će biti kažnjeni zbog pogrešnog ili nikakvog VJEROVANJA..."
Naprosto, svi mi "gojimi" - (uključujući i one (lažne)"židove") - formiramo nekakvo mišljenje ili stav na osnovu dobijenih INFORMACIJA.
Te INFORMACIJE mogu biti istinite - ali na žalost - kako vrijeme ide, sve mi je jasnije da je ogroman dio tih "informacija" koje sam dobijao kroz ovaj period života u ovom Matrixu - isključivo manipulacija Gojima...
E sad, ono što još nisam decidno u stanju definirati jeste - koliki dio tih LAŽI i OBMANE pokriva
- Materijalni Matrix - tj ovo sto možemo pojmiti sa 5 čula koji se očito bazira (kroz vijekove) isključivo na - maksimiranju materijalne dobiti...
- NE-Materijalni Matrix - tj ono što nismo u stanju pojmiti sa naših 5 čula, ali "osjećamo" - svako na svoj način...
Zašto smo tu i zašto nam se to svima tako radi - tek pokušavam da odgonetnem...
Važan korak (po mom ličnom mišljenju) - jeste da pokušam shvatiti "oblik pećine" u kojoj svi mi gojimi živimo već - duži vremenski period, tj kroz generacije...
To je prije svega Prošlost, ali i sve ostalo što možemo pojmiti sa onih naših 5 čula, uključujući - običnu analizu - koja je bazirana na INFORMACIJAMA koje su nam svima dostupne, ali zbog nekog (meni još nepoznatog) razloga (kroz GENERACIJE):
- manipulirane
- uklonjene iz Materijalnog matrixa...(ponekad, na sreću, samo privremeno uklonjene, jer se o njima "ne uči" po Debilanama zvanim "škole ili bogomolje"...)
Dakle, isključivo na osnovu Informacija, vrlo često i uz Predpostavke (jer nemamo dovoljno provjerenih informacija) - svi mi gradimo neko naše vlastito shvatanje Matrixa...
Ovo važi (bez ikakve dvojbe) također i za "informacije" koje dolaze od ovih kako ih Hariveda zove "vjerodostojni sveti ljudi"...
Što se mene tiče, apsolutno mi je jasno da - poneko i po nekad - od živih ljudi posjeduje (ili posjedovao je) sposobnosti koje nadilaze onih 5 čula koja su nam data...
Međutim, poprilično često se upravo događalo da se - izvjestan broj ufljuza - kroz vrijeme, pojavi kao "sveti ljudi" koristeći upravo glupoću, neinformiranost i kratko pamćenje nas gojima - za promicanje vlastite ili nečije tuđe Agende...
Napr pada mi na pamet:
- Sai-Baba (ili bolje SERI-baba) - inače pedofil i prevarant koji je imao milione sljedbenika BUKVALNO izigravajući "živućeg boga" de.wikipedia.org/wiki/Sathya_Sai_Baba
- Sadhguru - (ili bolje ćifutar) - koji ima milione sljedbenika koji ga obožavaju kao "mudraca sa planine" - a u stvari je obični prevarant od kojeg su ćifutari iz WEF napravili "svjetsku medijsku zvijezdu" www.weforum.org/agenda/authors/sadhguru/
- Sergej Nikolaevič Lazarev - koji je na prvi pogled, možda i bolji lik od ova dva gore nabrojana prevaranta (ili možda samo bolj prevarant 🤪), a koji se sam sebi POSRAO u usta, kada je počela pLandemija, pošto se prema vlastitom priznanju, i sam nabo na "našu rusku vakcinu SputnikV" (koju je inače razvio "tipični Rus" zvani dr Gunzberg 🤣) ... - (E sad...da li se STVARNO i nabo na ćifutarski SputnikV, ili je samo navodio gojime da se nabadaju masovno misleći da "mudrac sa planine ZNA"...? 🤪 ) Dakle - ovaj izuzetno poznati "mudrac sa planine" - bukvalno negira - sve sto je govorio prije 10tak godina o tzv "vakcinama" i navodi gojime na - ritualno ćifutarsko klanje... ZAŠTO...?: www.youtube.com/watch?v=vCKWFge5dkQ&lc=UgywbTvHJ1nAvp8OITB4AaABAg.9KsVBKVbuVj9NwcqMV4KIz
Sa druge strane, sa vremena na vrijeme se pojavi neki lik ("živo biće") u ovom matrixu - koji BEZ IKAKVIH zahtjeva - govori o našoj STVARNOSTI, prakticira nevjerovatna iscjeljenja, te jasno daje do znanja da će pomagati ljudima - i NAKON fizičke smrti...
- Prvi takav, o kojem se mnogo pisalo a i puno manipuliralo - jeste Isus Krist... (međutim kroz vrijeme, je priča o njemu toliko manipulirana, da je tek ponovo moramo složiti)
- Drugi koji mi pada na pamet je - Bruno Groening - koji je skoro pa naš savremenik, a mnoštvo dokumentovanih filmova i svjedočanstava nam je dostupno i danas (premda su pokriveni debelom dekom laži i obmane, koja vodi u zaborav i manipulaciju)...
E sad - ovdje upravo počinje diskusija o Religiji - a sve ove gore spomenute karakteristike takve "diskusije" izlaze jasno na vidjelo... 🤣
I iz poduže diskusije iznad vidm u grubo sljedeću sliku:
- kolega AR - upisuje, dokumentira i dijeli njegove izvore informacije (izmedju ostalog i mnogobrojnim pasusima tzv "biblije") - međutim kolega HARIVEDA na sve to odgovara iskljucivo - njegovom vlastitim VJEROVANJEM...
- nisam upratio da je kolega HARIVEDA postavio poveznicu na niti jedan jedini izvor njegovih informacija - sa kojeg je on lično stekao mišljenje koje trenutno ima... Dakle sve je na onom famoznom "Verujte mi na reč"... (a ja lično, ne verujem nikome "na reč", upravo zbog onog što napisah na početku ovog pasusa...)
- Šta više - veliki broj citata iz tzv "biblije" koje AR postavlja - Hariveda "tumači" sad ovdje svim čitaocima - upravo sa stajališta njegovog vlastitog VJEROVANJA...
NE zbog toga što se kolege Ar i Hariveda ne slažu sa formalnom tačnošću TEKSTA - nego isključivo zato jer:
- AR čita ono što je STVARNO i napisano u svakoj verziji te tzv "biblije" - BEZ ikakve potrebe da "tumači" bilo kome od nas bilo šta...
- Dok Hariveda - "tumači" svima nama, njegovo vlastito VJEROVANJE - koje bukvalno NIGDJE u toj tzv "bibliji "- ne stoji...
Što se mene tiče - slika ove diskusije je izuzetno jednostavna i čini mi se kao što kolega AR primjeti u zadnjoj replici ...
... - apsolutno i tačna...
Nezelim niti ovo tko je u pravu voditi u nedogled jer nastavljam dalje sa serijalom i mojem videnju povjesti.
Ti nastavi po tvom videnju i vjeruj struci.
Komentari su dobrodosli.
Ti nastavi po tvom videnju i vjeruj struci.
Komentari su dobrodosli.
Mislim da je poprilično nepotrebno raspravljati se o tome šta "struka" kaže (a u ovom slučaju nekakve tzv "teologija") te projicirati vlastito VJEROVANJE (bazirano na "struci ili ne") kao jedino "ispravno" BEZ ukazavanja na IZVOR INFORMACIJE koje je i stvarna baza za to vlastito VJEROVANJE...
Naime, svako ko je savladao čitanje - u stanju je i sam povezati smisao svih citata koje je AR navodio...
(Uzgred, mogao bih i sam dodati još poprilčno toga što jasno u kazuje na egotriperski, totalno glupi-neznajući, krvoločni, pa čak i pedofilski karakter nekakvog STVORA sa "imenom" YHWH - ali mislim da je kolega AR stavio poprilično toga i izuzetno je jasno napisano... Nikakav "tumač" po meni nije potreban da bi se poruke ove krvoločne lažirane knjige shvatile...)
Lično sam više zainteresiran da povežem i uglavim SVE ovo sto AR piše u jedinu koliko-toliko ispravnu Kronologiju (od Fomenka i ekipe) - a čini mi se da je upravo to i moguće, jer se sve kockice polako sklapaju...
Ja ću se još samo vratiti Hariveda - na ono tvoje pitanje sa početka komentara...
Dakle, po mom shvatanju te dvije rečenice - razlika je ne samo drastična - nego i suštinska...
Naime rečenica - U početku stvori Bog nebo i zemlju - jeste očito teška manipulacija gojima (na lažnom) "hebrejskom" jeziku, jer:
- U početku - NIJE ISTO što i - Otac Početka... (naprosto zato je ovo ekstremno jasna slika SKRIVANJA stvarnog Kreatora, iliti ovdje "OCA POČETKA")
- stvori Bog - NIJE ISTO što i - stvori ELOHIME... (zato što riječ EL (jednina) ili ELOHIM (množina) ne znači "BOG", pa čak niti "BOGOVI" koja se pečesto sreće u tzv "bibliji" koja je navodno "monoteistička knjiga", ako ćemo vjerovati Debilani zvanoj "teologija")...
- nebo i zemlju - jeste ISTO - ali i nebitno, jer je rečenica manipulirana na početku...
Dakle, dovoljno je (pa čak i više nego dovoljno!) - pročitati izuzetno zanimljivu knjigu proroka Enoka, pa da čovjek odmah uvidi da su - (uz prkos manipulaciajama, falsificiranju, klasificiranju knjige proroka Enoka kao "apokrifne" u svim konfesijama tzv "krsćanstva" - izuzev Koptske pošto je tu KANONSKA) - nekakvi "anđeli" praktično uvijek imali i uz ime dodatak "EL"...
Knjigu koju je Debilana...gle čuda... "otkrila" 1773. godine u Abisiniji (današnjoj Etiopiji)... 🤣
Ovje ima PDF za pročitat u "originalu" :
Enok 1:9:
"...
Ovo su imena njihovih poglavara: Samjaza koji bijaše vođa, Urakabarame-EL, Akibe-EL, Tami-EL, Ramu-EL, Dan-EL, Azke-EL, Sarakn-EL, Asa-EL, Armers, Batra-EL, Anan-EL, Zaveb-EL, Samsave-EL, Erta-EL, Tur-EL, Jomja-EL i Arazja-EL
..."
Dakle samo Samjaza i Armers, kao "pali anđeli" nemaju ono EL, ali to može zavisiti i od pogrešnog prevoda ili čak i manipulacije...
Uz to mnoštovo "anđela" koji vode Enoka po (definitivno) - RAVNOJ ZEMLJI - također imaju onaj nastavak "EL" kao napr Uri-EL koji ga najviše vodi...
Mnoštvo ELova - po lažnom "hebrejskom" - se kaže ELOHIM...
Međutim, čak i površnom čitaocu jasno je da se tu NE RADI - niti o kakvim "bogovima" - nego o materijalnim bićima ("od krvi i mesa") - koje je premao ovom prvom maniupuliranom stihu stvorio "Otac Početka"...
Da... I o vedama...
Što se tiče tih "veda" - ne znam praktično ništa o njima...
Znam da ih mnogi mistifikuju, ali nisam vidio ništa konkretno još (u istinu nisam se niti trudio puno)...
Sa druge strane Fomenko tvrdi da su ti tzv "Arijevci" - koji su donijeli indijcima "vede" (i znanje) - u stvari isti oni SLOVENI-TATARI koji su uspostavili tzv Apostolsko krsćanstvo...
Moram se malo detaljije vratiti na taj dio Fomenkove kronologije, a kao i za priču o tzv "bibliji" - nemam potrebu diskutovati VJEROVANJE...
Dakle više me interesuju činjenice i informacije koje i ja sam mogu provjeriti...